Garam Masala

Tradiční směs koření, používaná zejména v Indii 

109 Kč
Kategorie: Koření

Složení : koriandr, kmín římský, kurkuma, chilli, fenykl, skořice, bobkový list, kardamom, muškátový květ, muškátový ořech, hřebíček, pískavice, pepř bílý

 Bez soli

 

Garam masala je směs koření, která je oblíbená především v Indii. Pochází ze severovýchodu Indie – z Rádžasthánu. Je součástí mnoha tamních pokrmů, jako je pilaf či birjuní. Je vhodná jako přísada do jogurtových pokrmů. Garam masala má příjemné, svěží aroma. Chuť samotné směsi je kmínová s nádechem kurkumy, lehce pikantní, celkově vyvážená. Neobsahuje sůl.

Garam masala se výborně hodí do masité i vegetariánské kuchyně. Jedná se o univerzální kořenicí směs. Doporučuje se na grilovaná a rožněná masa či minutky, dále do mas mletých i k přípravě pečeného kuřete. Doladí chuť luštěnin, především fazolí a čočky, a dobře se vyjímá i v rýžových pokrmech.

Aloo Matar

Na dvě porce potřebujeme:

  • ¼ šálku rostlinného oleje,
  • 2 ks středně velké cibule,
  • 1 lžíci česnekovozázvorové pasty,
  • 1 bobkový list,
  • 4 ks velké brambory,
  • 1 šálek hrášku,
  • ½ šálku rajského protlaku,
  • 1,5 lžičky garam masala,
  • 1,5 lžičky papriky,
  • 1 lžičku soli a cukru,
  • 2 lžíce nasekaného koriandru.

Postup: Na pánvi wok rozehřejeme na mírném ohni olej a přidáme nakrájenou cibuli, pastu a bobkový list. Vaříme, dokud cibule nezměkne a poté smícháme s hráškem a oloupanými bramborami nakrájenými na malé kousky. Přiklopíme a vaříme, dokud brambory nezměknou – cca 15 min. Poté vyjmeme bobkový list, přidáme rajčatový protlak, garam masala, papriku, sůl, cukr a vaříme dalších 10 min. Nakonec přimícháme koriandr a povaříme 2 min. Můžeme podávat.

 Balení 100g

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Bezpečnostní kontrola

Přátelé, na kterých festivalech 2025 se spolu můžeme potkat? 

30.5. RODOKRUH - Andy West Ranch u Kunětické hory

13.-15.6. Letem světem v Nečtinách u Plzně

28.6. Vědomý Písek v Písku :-)

12.-13.7. Miluj svůj život v Plzni

19.-20.7   ... se doplní :-)

9.-10.8.  ... se doplní :-)

23.-24.8. Spolufest Paběnický mlýn

 

S láskou Vám všem přeji spokojené, slunečné léto a zachovejte mi přízeň Míša Kova :-)